Smaczne ciasto miodowe przełożone bardzo prostą i szybką w przygotowaniu masą grysikową. Ciasto idealnie pasujące na święta. Polecam dodatkowo cienko posmarować każde ciasto powidłem np: śliwkowym.
Ciasta miodowe:
- 500 gram mąki
- 200 gram masła
- 2 łyżki miodu
- 100 gram cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Blaszkę o wymiarach ok 36x20 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 160 st ok 15 min (lub dłużej- aż się zarumieni).
Krem:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 gram masła
- 9 łyżek grysiku
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wrzucamy masło. Zagotowujemy. Wsypujemy grysik i cały czas energicznie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok 5 min, często mieszając. Krem odkładamy aż lekko przestygnie, ale nie całkowicie bo wtedy zastygnie i nie przełożymy nim ciasta! Ciepłym kremem przekładamy ciasta miodowe. Jeżeli lubimy możemy każde ciasto posmarować powidłem. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.
Smacznego:)
Doskonałe na święta
OdpowiedzUsuńkiedyś zrobiłam i wszystkim bardzo smakował
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiego, a wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńROBIŁAM JEST SUPER ,I ŁATWE
OdpowiedzUsuńzepsułam!! :( słaba ze mnie kucharka...
OdpowiedzUsuń