18.12.2012

Ciasto grysikowe




Smaczne ciasto miodowe przełożone bardzo prostą i szybką w przygotowaniu masą grysikową. Ciasto idealnie pasujące na święta. Polecam dodatkowo cienko posmarować każde ciasto powidłem np: śliwkowym. 

Ciasta miodowe:
  • 500 gram mąki
  • 200 gram masła
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gram cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Blaszkę o wymiarach ok 36x20 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 160 st ok 15 min (lub dłużej- aż się zarumieni).

Krem:
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 9 łyżek grysiku

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wrzucamy masło. Zagotowujemy. Wsypujemy grysik i cały czas energicznie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok 5 min, często mieszając. Krem odkładamy aż lekko przestygnie, ale nie całkowicie bo wtedy zastygnie i nie przełożymy nim ciasta! Ciepłym kremem przekładamy ciasta miodowe. Jeżeli lubimy możemy każde ciasto posmarować powidłem. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. 

Smacznego:)



5 komentarzy: