17.12.2012

Muffinki z dżemem z aronii


Składniki na około 12 sztuk.

  • 150 gram mąki
  • 40 gram kakao
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • mały słoik dżemu z aronii
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je do 1/4 wysokości ciastem, układamy łyżeczkę dżemu  i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5-7 minut :)
Krem:
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy i dodajemy kakao. Mieszamy do momentu kiedy krem nie będzie już miał wyczuwalnych ziarenek cukru.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz