Składniki na około 12 sztuk.
- 150 gram mąki
- 40 gram kakao
- 100 gram cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram masła
- 160 ml maślanki
- 1 jajko
- mały słoik dżemu z aronii
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do
pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko).
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie,
ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i napełniamy je do 1/4 wysokości ciastem, układamy łyżeczkę
dżemu i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Pieczemy w temperaturze
180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na
termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5-7 minut :)
Krem:
- 200 gram masła
- 200 gram cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz