Kremowy, delikatny i bardzo smaczny pasztet wieprzowo- drobiowy z dodatkiem pieczarek.
Składniki na keksówkę o pojemności 2l:
- 800 g karkówki
- 200 g boczku
- 350 g wątróbki drobiowej
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 250 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 5 łyżeczek bułki tartej
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy. Karkówkę i boczek kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy wątróbkę, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wodą tak aby przykryć wszystkie składniki i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (gotowałam ok 1 godzinę). Po tym czasie wszystkie składniki wrzucamy na sito aby nadmiar bulionu ociekł (liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy). Sam bulion pozostawiamy i dokładnie moczymy w nim bułkę, następnie dokładnie odciskamy z bulionu. W maszynce do mielenia mięsa mielimy składniki z wywaru, następnie pieczarki, czosnek, bułkę. Do zmielonych składników dodajemy majeranek, tymianek, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do keksa smarujemy olejem. Przekładamy masę mięsną i dokładnie dociskamy żeby pasztet nie miał dziur. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 1 godzinę. Jeżeli podczas pieczenia wierzch zbyt mocno się przyrumieni należy przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz