24.12.2012

Pasztet wieprzowo- drobiowy z pieczarkami


Kremowy, delikatny i bardzo smaczny pasztet wieprzowo- drobiowy z dodatkiem pieczarek.

Składniki na keksówkę o pojemności 2l:
  • 800 g karkówki
  • 200 g boczku 
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 5 łyżeczek bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy. Karkówkę i boczek kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy wątróbkę, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wodą tak aby przykryć wszystkie składniki i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (gotowałam ok 1 godzinę). Po tym czasie wszystkie składniki wrzucamy na sito aby nadmiar bulionu ociekł (liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy). Sam bulion pozostawiamy i dokładnie moczymy w nim bułkę, następnie dokładnie odciskamy z bulionu. W maszynce do mielenia mięsa mielimy składniki z wywaru, następnie pieczarki, czosnek, bułkę. Do zmielonych składników dodajemy majeranek, tymianek, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę   do keksa smarujemy olejem. Przekładamy masę mięsną i dokładnie dociskamy żeby pasztet nie miał dziur. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 1 godzinę. Jeżeli podczas pieczenia wierzch zbyt mocno się przyrumieni należy przykryć papierem do pieczenia.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz