02.11.2012

Muffinki z makiem

  • 150 gram miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 gram cukru
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki suchego maku
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, mak), w drugiej mokre (roztopione masło, mleko i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Gotowe muffinki studzimy i ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz