Smaczna, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na zimne popołudnia.
Składniki:
- 1 mała dynia (około 1 kg po obraniu)
- 1 duży kalafior
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 spora marchewka
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- liść laurowy
- 100 ml śmietanki do zup 18%
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Kalafiora dzielimy na różyczki, dynię i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dolewamy gorący bulion, dodajemy imbir, kurkumę, kminek i doprawiamy solą. Wrzucamy kalafiora, dynię, marchewkę i gotujemy ok 40 min. Po tym czasie ściągamy z ognia i wlewamy śmietankę. Wyciągamy liścia laurowego i miksujemy blenderem na gładką masę. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Dodajemy pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Świetnie smakuje również z grzankami.
Smacznego:)

Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń