03.11.2012

Aromatyczna sałatka z kurczakiem i grzankami


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 gram sera cheddar
  • grzanki ziołowe 50 gram
  • przyprawa do kurczaka lub do gyrosa (ok 2 łyżeczki)
Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praske
  • sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą do kurczaka lub gyrosa i odkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso smażymy na 2 łyżkach oleju aż będzie miękkie, ewentualnie doprawiamy solą. Ser kroimy na cienkie paseczki. Do duże miski wrzucamy sałatę, ser, grzanki i mięso.
Składniki sosu wrzucamy do małej miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy.

Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Zrobiłam tę sałatkę i smaczna. Moja rada to nie mieszanie wszystkiego w misce, bo grzanki nasiąkną sosem i zrobi się breja. Poza tym sałata również nie lubi soli, wypuści sok i całość podejdzie wodą, straci wygląd.
    Zróbcie warstwami- sałata, na środku kurczak, polać sosem, a dopiero na sos wyłożyć grzanki i posypać serem.
    Taka kompozycja wygląda pięknie i póki nie zniknie z talerzy nie straci też na wyglądzie. Blady wygląd można urozmaicić zielona bazylią, czerwoną papryką lub pomidorkiem koktajlowym.

    OdpowiedzUsuń