25.11.2012

Kremówka z ciastem francuskim



Bardzo szybka i smaczna kremówka, którą można się zajadać w niedzielny wieczór podczas oglądania finału MasterChef ;)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1000 ml mleka
  • 2/4 szklanki cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy szklankę i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy. 
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając.
Ciasto pieczemy na dwóch blaszkach do zarumienia. Przekładamy ciasto kremem i gotowe.

Smacznego!

2 komentarze: