26.11.2012

Roladki z piersi kurczaka, szynki i papryki


Składniki na ok 8 roladek:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 dużych plastrów szynki
  • 200 gram papryki konserwowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Paprykę konserwową drobno siekamy. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. Każdą pierś z kurczaka rozcinamy wzdłuż, tak aby powstały dwa cienkie plasterki. Każdy plasterek rozbijamy lekko tłuczkiem (najlepiej przez folię). Mięso posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Każdy plasterek posypujemy natką pietruszki, układamy szynkę, trochę papryki, plasterek mozzarelli i zawijamy ciasno roladki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i układamy roladki. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. tak apetyczne:)
    Zrobiłam tę wersję dla zabieganych. Każdą roladkę obtoczyłam w mące, skłóconym jajku i bułce tartej i usmażyłam na średnio głębokim oleju. 10 szt weszło na dużą patelnię i w 10 minut wszystko było już usmażone i gotowe do jedzenia. Do tego polecam sałatę z winegretem lub tartą marchewkę z sokiem z cytryny i majonezem. Pycha.

    OdpowiedzUsuń