10.10.2012

Pierogi z twarożkiem, kokosem i białą czekoladą


Pierogi mają to do siebie, że można je robić na tysiące sposobów. Dzisiaj prezentuję pierogi na słodko, bardzo słodko, ale nawet mój mąż preferujący potrawy ostre przynał, że są nieziemskie :)
Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • ok 210 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 300 gram sera białego
  • 150 gram wiórek kokosowych
  • 1 1/2 tabliczki białej czekolady
Farsz:
Serek rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego wiórki kokosowe i mieszamy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera z kokosem.

Ciasto:
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Zawijamy folią spożywczą. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy (ok 3- 4 mm) podsypując stolnicę mąką. Wycinamy z ciasta kwadraty. Na jednej z części układamy po łyżeczce farszu i składamy kwadrat na pół i dociskamy palcem wokół nadzienia tak aby skleić ciasto. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami, aż wypłyną na powierzchnię (ok 4-5 min). Pierożki najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane brązowym cukrem.


Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Z białą czekoladą jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :) Pozdrwaiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, takie pierogi to poezja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z czekoladą, tego jeszcze nie widziałam :) Pyszny, słodziutki obiad na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie kapitalne :) Pyszna wariacja na temat klasycznych pierożków z serem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te pierogi muszą bosko smakować!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają ! Na słodko z czekoladą muszą smakować wyjątkowo smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń