11.10.2012

Musaka


Musaka to popularne danie kuchni greckiej. Można przyrządzić ją na kilka sposobów, ale moja ulubiona wersja to: warstwa ziemniaków, bakłażanów, mięso i sos beszamelowy. Pokochałam to danie od pierwszego spróbowania i często do niego wracam:) 

Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 35x25 cm:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • olej
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry(ok 0,5 cm). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i opiekamy z każdej strony. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik. Bakłażany również kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, układamy na kratce grillowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10- 15 min (w połowie czasu należy przewrócić), aż będą miękkie. 
Na blaszce układamy plasterki ziemniaków, lekko solimy i pieprzymy. Ziemniaki przykrywamy plastrami bakłażana. 

Mięso:
  • 1- 1,2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 puszki pomidorów pelati lub 1 puszka i 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
 Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy i gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż wyparuje woda a całość będzie bardzo gęsta. Gotową masę mięsną wykładamy równomiernie na bakłażany.

Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 4 pełne łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 200 gram startego sera żółtego
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej 
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę, podsmażamy 1 minutę i ściągamy. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką aż składniki dobrze się połączą. ponownie stawiamy na małym ogniu i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Ściągamy, lekko studzimy i dodajemy roztrzepane żółtka, sól i pieprz do smaku, szczyptę gałki i dokładnie mieszamy. Wrzucamy starty ser i mieszamy. Sos wylewamy na masę mięsną.
Pieczemy w temperaturze 180 st ok 40 min, aż sos się zetnie i lekko zarumieni.

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
  2. dziwi mnie troche, ze do greckiej musaki dajesz wieprzowine... oryginalny przepis mowi o mielonej jagniecinie? Poza tym ziemniaki? Hm w oryginale sa tylko baklazany... moze to jakas adaptacja z twojej strony? z pewnoscia pyszna ale chyba nie grecka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam jest wiele wersji tej popularnej potrawy. Taką musakę z ziemniakami jadłam w greckiej tawernie. A co do mięsa to rzeczywiście zazwyczaj używa się wołowiny lub jagnięciny jednak ja preferuje wieprzowinę i przepis dostosowałam do swoich kubków smakowych.

      Usuń
  3. W/g dokładnie takiego przepisu jadłam musakę w kilku greckich restauracjach . Potwierdzam, że to oryginalna grecka musaka :) Co do baraniny, to może i racja, ale wieprzowina też jest wykorzystywana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna taka jaka jadłam w Grecji

    OdpowiedzUsuń