Musaka to popularne danie kuchni greckiej. Można przyrządzić ją na kilka sposobów, ale moja ulubiona wersja to: warstwa ziemniaków, bakłażanów, mięso i sos beszamelowy. Pokochałam to danie od pierwszego spróbowania i często do niego wracam:)
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 bakłażany
- olej
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry(ok 0,5 cm). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i opiekamy z każdej strony. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik. Bakłażany również kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, układamy na kratce grillowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10- 15 min (w połowie czasu należy przewrócić), aż będą miękkie.
Na blaszce układamy plasterki ziemniaków, lekko solimy i pieprzymy. Ziemniaki przykrywamy plastrami bakłażana.
- 1- 1,2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 puszki pomidorów pelati lub 1 puszka i 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 pełne łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 200 gram startego sera żółtego
- 3 żółtka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę, podsmażamy 1 minutę i ściągamy. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką aż składniki dobrze się połączą. ponownie stawiamy na małym ogniu i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Ściągamy, lekko studzimy i dodajemy roztrzepane żółtka, sól i pieprz do smaku, szczyptę gałki i dokładnie mieszamy. Wrzucamy starty ser i mieszamy. Sos wylewamy na masę mięsną.
Pieczemy w temperaturze 180 st ok 40 min, aż sos się zetnie i lekko zarumieni.
Smacznego:)
Smacznego:)
mmm pycha! uwielbiam musakę
OdpowiedzUsuńdziwi mnie troche, ze do greckiej musaki dajesz wieprzowine... oryginalny przepis mowi o mielonej jagniecinie? Poza tym ziemniaki? Hm w oryginale sa tylko baklazany... moze to jakas adaptacja z twojej strony? z pewnoscia pyszna ale chyba nie grecka?
OdpowiedzUsuńJak napisałam jest wiele wersji tej popularnej potrawy. Taką musakę z ziemniakami jadłam w greckiej tawernie. A co do mięsa to rzeczywiście zazwyczaj używa się wołowiny lub jagnięciny jednak ja preferuje wieprzowinę i przepis dostosowałam do swoich kubków smakowych.
UsuńW/g dokładnie takiego przepisu jadłam musakę w kilku greckich restauracjach . Potwierdzam, że to oryginalna grecka musaka :) Co do baraniny, to może i racja, ale wieprzowina też jest wykorzystywana.
OdpowiedzUsuńPyszna taka jaka jadłam w Grecji
OdpowiedzUsuń