23.10.2012

Waniliowe muffinki z kakaowym kremem maślanym




Składniki na 12 sztuk babeczek

  • 190 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki olejku waniliowego
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę, olejek waniliowy i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 minut.

Krem:
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy i dodajemy kakao. Mieszamy do momentu kiedy krem nie będzie już miał wyczuwalnych ziarenek cukru.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają absolutnie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń