05.10.2012

Sakiewki schabowe z pieczarkami



Stary i sprawdzony przepis. Sakiewki są smaczne i ładnie się prezentują, więc śmiało możemy nimi częstować gości :)
  • 12 plastrów schabu po około 2 cm każdy
  • 1,3 kg pieczarek
  • 6 cebul
  • sól
  • pieprz
Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą, aż do całkowitego odparowania wody. Doprawiamy je solą i pieprzem na dość ostry smak.
Schab rozbijamy na duże okręgi, uważajmy jednak, żeby schab się nie podziurawił bo wtedy sakiewki się nam rozpadną :(
Na środku rozbitego schabu układamy po kopiatej łyże farszu  z pieczarek i zbieramy to wszystko w tzw. woreczek. Górę związujemy dratwą na tyle mocno,żeby farsz "nie uciekał".
Sakiewki układamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na koło godzinę 10 minut(temperatura 180 stopni ). Przed podaniem rozcinamy dratwę, a sakiewki możemy wtedy przewiązać szczypiorkiem, ja niestety nie miałam go pod ręką :(

Polecam serwować z ryżem i sosem koperkowym, jeżeli ktoś lubi:)

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Rewelacyjne w smaku i efektowne wykonanie. Jadłam i gwarantuję jakość !!! Moja Córeczka !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. efektowne :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
    Więcej na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis i kuszą pysznym smakiem i ciekawym wyglądem ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń