03.09.2012

Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Sałatka ta możne nie należy do najbardziej kolorowych czy zachęcających swoim wyglądem, ale w smaku nadrabia. Jest przepyszna i jeszcze nikt nigdy na nią nie narzekał ;)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek
  • 150 gram sera żółtego
  • 1 serek topiony
  • 1 mała cebula
  • majonez
Serek topiony musimy zamrozić przynajmniej dzień przed planowanym robieniem sałatki. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie(wtedy łatwiej się obierają), tuńczyka odciskamy bardzo dokładnie. Ser żółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzącą wodą.
Wszystkie składniki będziemy układać warstwowo w szklanej misce w kolejności.
  1. 2 starte jajka
  2. 3 łyżki majonezu
  3. 1 puszka tuńczyka
  4. 1/2 cebuli
  5. 1/2 serka topionego, który zamrożony ścieramy na tarce na drobnych oczkach
  6. 1/2 sera żółtego
  7.  2 starte jajka
  8. 3 łyżki majonezu
  9. 1 puszka tuńczyka
  10. 1/2 cebuli
  11. 1/2 startego serka topionego
  12. 1/2 sera żółtego
  13. 2 jajka
  14. 3 łyżki majonezu
Całość posypujemy pieprzem czarnym i wstawiamy do lodówki. Podajemy chłodną.

Smacznego! :)

1 komentarz: