- 1,5 kg łopatki
- 0,5 kg boczku
- sól zmiękczająca
Glazurka:
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka posiekanego tymianku
- łyżka posiekanego oregano
- łyżeczka vegety
- 2 łyżeczki oliwy z chilli
Łopatkę i boczek kroimy w kwadraty (ok 3,5cm x 3,5cm). Łopatkę możemy zasypać solą zmiękczająca i zostawić na około 4-5 godzin. Przed ułożeniem na grillu nabijamy na patyczki na przemian łopatkę i boczek. Gdy położymy mięso na grillu z podanych ziół robimy glazurkę, którą smarujemy szaszłyki. Pieczemy do momentu kiedy mięso zmięknie.
Smacznego!
ale apetycznie!
OdpowiedzUsuńKochana Córeczko ! Szukam dla Ciebie kulinarnych inspiracji wśród bułgarskich plaż i przypraw :) A swoją drogą szaszłyki były soczyste i przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają, a glazurę zapisuję !
OdpowiedzUsuń