02.09.2012

Szaszłyki wieprzowe

  • 1,5 kg łopatki
  • 0,5 kg boczku
  • sól zmiękczająca
Glazurka:
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżka posiekanego oregano
  • łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki oliwy z chilli
Łopatkę i boczek kroimy w kwadraty (ok 3,5cm x 3,5cm). Łopatkę możemy zasypać solą zmiękczająca i zostawić na około 4-5 godzin. Przed ułożeniem na grillu nabijamy na patyczki na przemian łopatkę i boczek. Gdy położymy mięso na grillu z podanych ziół robimy glazurkę, którą smarujemy szaszłyki. Pieczemy do momentu kiedy mięso zmięknie.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kochana Córeczko ! Szukam dla Ciebie kulinarnych inspiracji wśród bułgarskich plaż i przypraw :) A swoją drogą szaszłyki były soczyste i przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają, a glazurę zapisuję !

    OdpowiedzUsuń