1.09.2012

Arancini- sycylijskie kuleczki ryżowe



Bardzo smaczne, panierowane, sycylijskie kuleczki ryżowe z farszem. U mnie z mięsem, pomidorami i groszkiem, ale możemy użyć suszonych pomidorów, mozzarelli, owoców morza, kurczaka, bakłażana – co kto lubi :) Kuleczki są wielkości małej pomarańczy i są bardzo sycące. Polecam serwować jako samodzielne danie lub dodatek np. zamiast ziemniaków. 

Składniki na ok. 10 sztuk wielkości małej pomarańczy:
  • 1 opakowanie (4 woreczki) ryżu- użyłam arborio
  • 1 puszka pomidorów bez skórki 
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka groszku konserwowego
  • 200 gram mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka + 2 do panierowania
  • 50 gram startego sera pecorino (można zastąpić parmezanem)
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej

 Farsz:
Pomidory miksujemy blenderem. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy ok. 8 min. Dodajemy zmiksowane pomidory, ewentualnie doprawiamy do smaku. Smażymy często mieszając, tak długo aż powstanie bardzo gęsta masa mięsna. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy groszek i mieszamy.

Wykonanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy do niego masło, ser, i 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ryżu formujemy kulki wielkości małej pomarańczy. W każdej robimy otwór, faszerujemy masą mięsną (ok. 1 kopiata łyżeczka), zalepiamy. Panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Smacznego:)

7 komentarzy: