19.09.2012

Pierogi z twarożkiem i suszonymi pomidorami



Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • ok 210 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 400 gram sera białego
  • 6 łyżek pokrojonych suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
Farsz:
Serek rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto:
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Zawijamy folią spożywczą. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy (ok 3- 4 mm) podsypując stolnicę mąką. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na środku układamy po łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dociskamy palcami krawędzi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami, aż wypłyną na powierzchnię (ok 4-5 min).


Smacznego !

3 komentarze:

  1. ciekawe połączenie!:) musiało być pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie ! Z suszonymi pomidorami świetny pomysł ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę takie mężowi zaserwować :D :)

    OdpowiedzUsuń