18.09.2012

Pieczone pierogi z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą



Delikatnie chrupiące pierożki z farszem z kurczaka, szpinaku i mozzarelli, podane z sosem pomidorowym. Genialnie komponowały by się również z czerwonym barszczem, ale nawet same, bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie:)

Farsz:
  • 120 gram piersi z kurczaka
  • 150 gram szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 kulka mozzarelli (125 gram)
  • ok 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka masła
Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno i smażymy na 2 łyżkach oleju aż będzie miękka. Doprawiamy solą do smaku. Mozzarelle ścieramy na tarce lub rozrywamy na małe kawałeczki. Na patelni topimy masło, dodajemy czosnek, szpinak i smażymy kilka minut aż zwiędnie. Odciskamy, siekamy i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pozostałe składniki: mozzarelle, parmezan, jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.


Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 gram)
  • 60 gram masła
  • 1 jajko
  • ok 4-5 łyżek ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków
Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, jajko, drożdże i sól. Dodajemy stopniowo wodę, tyle żeby wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Cisto rozwałkowujemy i wycinamy koła (u mnie o średnicy 12 cm- wyszło 9 pierogów). Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 st ok 35 min, aż pierożki zarumienią się na złoto. Podajemy gorące, prosto z piekarnika np z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano, bazylia lub inne ulubione zioła
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. W garnku topimy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i dusimy aż cebula będzie miękka. Pomidory rozdrabniamy za pomocą blendera i wrzucamy do cebuli i czosnku.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy ok 10 min. Mąkę ziemniaczana rozprowadzamy w kilku łyżkach wody. Wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy dokładnie. Gotujemy ok 2 min. Ściągamy z ognia i podajemy.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz