Tego deseru chyba nikomu nie muszę przedstawiać, ale jest tak prosty w przygotowaniu i zarazem pyszny, że każdy powinien go spróbować:) Polecam!
Składniki:
- 700 ml śmietany kremówki 30- 36%
- 70 gram cukru
- 1 laska wanilii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Wanilię przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wydobywamy ziarenka. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2 minuty. Odstawiamy z ognia. Wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy do 6 mniejszych lub 4 większych, okrągłych naczyń. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Aby łatwo wyciągną gotowy deser z foremki, najlepiej zanurzyć ją na kilka sekund, po brzeg w gorącej wodzie. Deser wykładamy na talerzyk i polewamy musem truskawkowym.
Mus truskawkowy:
- ok 300 gram truskawek (świeże lub mrożone)
- cukier do smaku
Truskawki i cukier wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Rozdrabniamy blenderem i studzimy.
Smacznego:)
Piękna i ten wspaniały mus, co za cudny kolor !
OdpowiedzUsuń