8.09.2012

Panna Cotta z musem truskawkowym



Tego deseru chyba nikomu nie muszę przedstawiać, ale jest tak prosty w przygotowaniu i zarazem pyszny, że każdy powinien go spróbować:) Polecam!

Składniki:
  • 700 ml śmietany kremówki 30- 36%
  • 70 gram cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
Wanilię przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wydobywamy ziarenka. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody  Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2 minuty. Odstawiamy z ognia. Wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy do 6 mniejszych lub 4 większych, okrągłych naczyń. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Aby łatwo wyciągną gotowy deser z foremki, najlepiej zanurzyć ją na kilka sekund, po brzeg w gorącej wodzie. Deser wykładamy na talerzyk i polewamy musem truskawkowym.

Mus truskawkowy:
  • ok 300 gram truskawek (świeże lub mrożone)
  • cukier do smaku
Truskawki i cukier wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Rozdrabniamy blenderem i studzimy.

Smacznego:)


1 komentarz: