10.09.2012

Muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym


Składniki na około 13 sztuk.
  • 150 gram mąki
  • 40 gram kakao
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • mały słoik dżemu wiśniowego (najlepszy jest taki z całymi kawałkami owoców)
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je do 1/4 wysokości ciastem, układamy łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5-7 minut :)

Smacznego !

2 komentarze: