Składniki na około 13 sztuk.
- 150 gram mąki
- 40 gram kakao
- 100 gram cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram masła
- 160 ml maślanki
- 1 jajko
- mały słoik dżemu wiśniowego (najlepszy jest taki z całymi kawałkami owoców)
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do
pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko).
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie,
ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i napełniamy je do 1/4 wysokości ciastem, układamy łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze
180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5-7 minut :)
Smacznego !
doskonałe :)
OdpowiedzUsuńBasiu, porywam jednego! Mogę?
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)