Chyba nie znam osoby, która nie lubi brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Z poniższego przepisu na brownie korzystałam już niejednokrotnie i mogę szczerze polecić. Jednak tym razem postanowiłam połączyć ciemno czekoladowy spód z delikatnym, kremowym musem z białej czekolady. Mimo, że całość jest obłędnie słodka, ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam!
Masa czekoladowa Brownie:
- 2 tabliczki (200 gram) dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
- 200 gram masła
- 220 gram cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 120 gram mąki
Blaszkę o wymiarach ok 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Czekoladę połamaną na kawałki i masło wrzucamy do garnka z grubym dnem i topimy. Studzimy. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając wlewamy roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera. Przelewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze160 st ok 20 min.
Mus z białej czekolady:
- 3 tabliczki (300 gram białej czekolady)
- 400 ml śmietany kremówki 30- 36%
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
Czekoladę łamiemy na kawałki. Żelatynę namaczamy w dwóch łyżkach wody i odstawiamy na 5 minut.Śmietankę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czekoladę i całość podgrzewamy często mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotujemy ok 5 minut i odstawiamy z ognia. Wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Masę całkowicie studzimy. Wkładamy do lodówki, żeby lekko stężała (ale nie za bardzo tak żeby można było ją wylać na blaszkę z brownie!). Masę wylewamy na brownie i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
O jejku! Dałabym się pokroić za kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńbrownie to moja nowa miłość, a z tym musem to już musi być niebo:)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, ale apetycznie wyglądają ! Znakomicie i przepysznie wyglądają !!!
OdpowiedzUsuńOj tak, uwielbiam brownie. Szczególnie w długie, ciemne, jesienne wieczory... :)
OdpowiedzUsuńja mam pytanieodnosnie ubijania jajek. To bedzie moje pierwsze ciasto ale jak pomagalam mamie w kuchni to ubijalam bialka osobno i jak ubiłam to cukier (żółtka szły do ciasta). da sie ubic jajka z żółtkiem?
OdpowiedzUsuń