21.09.2012

Pudding czekoladowy



Składniki na ok 5 kokilek o średnicy 9 cm:
  • 125 gram mąki pszennej
  • 120 gram cukru
  • 30 gram cukru waniliowego
  • 125 gram miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 25 gram kakao
  • 80 gram białej czekolady
  • 25 gram gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji

Kokilki smarujemy cienko masłem. Czekoladę gorzką i białą siekamy drobno. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Wlewamy stopniowo roztrzepane jajka nadal ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły ale można podawać ostudzony. Dekorujemy posiekaną czekoladą.

Smacznego:)



2 komentarze: