Ostatnio córeczka współautorki bloga- Kasi obchodziła 1 urodziny. Tort musiał być wyjątkowy, piękny i dziewczęcy. Wybór padł na hello kitty. Był to mój pierwszy tort w stylu angielskim i obawiałam się ze nie podołam wyzwaniu. Mimo że do ideału mu jeszcze daleko, to było warto. Najważniejsze, że solenizantka był zadowolona:)
Biszkopt(z niżej podanego przepisu upiekłam 2 identyczne biszkopty, dlatego ilość składników na biszkopt należy podwoić):
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce, dzięki czemu łatwiej będzie wyciąć z nich pożądany kształt.
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce, dzięki czemu łatwiej będzie wyciąć z nich pożądany kształt.
Krem waniliowy do przełożenia biszkoptów:
- 750 ml mleka
- 150 gram cukru
- 3 cukry waniliowe
- 1 żółtko
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
- 200 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy szklankę i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając (masło z budyniem ucieram blenderem, dzięki czemu masa jest idealnie gładka i aksamitna)
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając (masło z budyniem ucieram blenderem, dzięki czemu masa jest idealnie gładka i aksamitna)
Krem maślany do izolacji tortu:
- 250 gram masła w temperaturze pokojowej
- 250 gram cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Masło z cukrem pudrem ucieramy na gładką i puszystą masę. Dodajemy mleko i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie aksamitnie gładka.
- sok do nasączenia biszkoptu (u mnie wieloowocowy)
- masa cukrowa do dekoracji (użyłam gotowej masy białej ok 750 gram i różowej ok 250 gram,)
- barwniki spożywcze, cukrowe kwiatuszki, motylki itp.
Wykonanie tortu:
Z jednego biszkoptu wycinamy głowę hello kitty, z drugiego wycinamy tułów. Każdy Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą część głowy i tułowia układamy obok siebie na deseczce lub podkładce. Delikatnie nasączamy i smarujemy połową kremu. Przykrywamy kolejną częścią, lekko nasączamy i smarujemy resztą masy. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. Cały tort pokrywamy kremem maślanym. Jest to konieczne żeby masa cukrowa się nie rozpuściła. Przed nałożeniem masy cukrowej tort schładzamy w lodówce kilka godzin. Blat kuchenny lekko smarujemy olejem lub podsypujemy cukrem pudrem. Białą masę cukrową rozwałkowujemy cienko i delikatnie przenosimy na głowę hello kitty. Odcinamy niepotrzebną część masy. Podobnie robimy z masą różową. Pozostałą część białej masy cukrowej barwimy na kolor czarny, żółty, czerwony, lub inny jaki nam odpowiada i dekorujemy jak nam się podoba:)
Smacznego:)
Świetnie wygląda, masz ogromny talent:)
OdpowiedzUsuńprzepiękny! sama chciałabym mieć taki tort, a urodziny mam za 3 dni :) i wszystkiego najlepszego dla Emilki ;)
OdpowiedzUsuńrazem z Emilką dziękujemy za życzenia :) a Basia tort może zrobić na zamówienie, tylko do Ciebie to chyba troszkę za daleko i dotarłby jako koktajl ;) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPiękny torcik, ach moje wnuczki byłyby zachwycone, na pewno pomysł wykorzystam ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort, zainsirował mnie tak, że jutro próba generalna :) pozdrawiam i gratuluję talentu.
OdpowiedzUsuńfantastyczny, jestem pod wrażeniem! :) Cudo!
OdpowiedzUsuń