10.08.2012

Tortilla z bakłażanem

  • 8 tortilli
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 700 gram filetowanego udźca z kurczaka
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego lub meksykańskiego
  • 1 torebka przyprawy kebab-gyros
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Filetowanego udźca z kurczaka kroimy w kostkę lub wąskie paski, posypujemy 1/2 opakowania przyprawy kebab-gyros, papryką słodką i ostrą i marynujemy przez całą noc. Po takim czasie mięso bardzo ładnie przejdzie wszystkimi smakami przypraw.
Na następny dzień smażymy mięso na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Kroimy bakłażana, cukinię i paprykę i podsmażamy je na patelni i posypujemy 1/2 opakowania przyprawy kebab-gyros. Gdy cukinia i bakłażan zmiękną dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę i wlewamy słoik sosu słodko-kwaśnego. Całość gotujemy przez około 5 minut.

Tortille zwijamy w tutki i końcówkę zawijamy folią aluminiową, aby sos się nie wylewał (taką tortillę można jeść bez użycia sztućców). Do środka wkładamy na przemian trochę mięsa i warzyw w sosie słodko-kwaśnym. Gotowe tortille ukladamy na blaszce z piekarnika i podgrzewamy w temperaturze 180 stopni przez około 5 minut. Przed podaniem posypujemy jeszcze posiekaną, świeżą cebulka czerwoną.


























Smacznego !

2 komentarze:

  1. Moje nowo odkryte ulubione warzywo w tortilli? muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń