17.08.2012

Tort z różami


Elegancki tort w delikatnie różowe róże. Idealny na wszelkiego typu okazje i wbrew pozorom, bardzo prosty do wykonania. Właściwie to pierwszy raz dekorowałam tort tego typu kremem i  naprawdę nie jest to trudne:) Biszkopt przełożyłam pysznym kremem z mascarpone z dużą ilością malin.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).

Masa z mascarpone do przełożenia biszkoptów:
  • 500 gram mascarpone
  • 70 gram cukru pudru
  • 1 żółtko
  • maliny
Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ucieramy, aż składniki dobrze się połączą. Wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy łyżką. 

Krem maślany do dekoracji tortu (z przepisu Marthy Stewart):
  • 5 białek z dużych jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 455 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • odrobina barwnika spożywczego czerwonego lub różowego
Do miski wsypujemy cukier i białka. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągamy miskę z gotującej wody, studzimy i ubijamy mikserem ok 10 min, aż masa będzie sztywna i całkowicie wystudzona. Przełączamy mikser na średniej mocy obroty i dodajemy masło, łyżka po łyżce. Miksujemy aż wszystko dokładnie się połączy a krem będzie sztywny i błyszczący (na początku miksowania krem może być bardziej luźny, po dłuższym ubijaniu będzie sztywny i idealny do dekorowania). Na koniec dodajemy ekstrakt, barwnik i miksujemy (jeżeli mamy barwnik w proszku, wcześniej należy rozrobić go w kilku kroplach wody).

Wykonanie:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy, smarujemy połową kremu. Przykrywamy kolejną częścią, nasączamy i smarujemy resztą masy. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu i nasączamy. Cienką warstwą kremu maślanego smarujemy cały tort (jest to konieczne żeby dekoracja z kremu trzymała się tortu). Krem maślany przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do róż (Wilton 1M). Najpierw dekorujemy boki, następnie robimy jedną róże w centrum i wypełniamy całą przestrzeń. Wykonanie róż jest bardzo proste. Można zobaczyć jak je wykonać na tym filmie.
Gotowy tort schładzamy.

Smacznego:)






























22 komentarze:

  1. Wyszedł Ci przepięknie. Zasadzam się na niego już od kilku miesięcy ale torty to moja pięta achillesowa i zawsze sobie wymyślam wymówkę, że jeszcze nie teraz, że nie ma okazji, że to, że tamto. Ale u Ciebie wygląda tak cudnie, że chyba się jednak przełamię i najbliższą okazję udekoruję takim właśnie ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo, po prostu genialne! Jesteś mistrzynią cukiernictwa! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki piękny, dziewczęcy i różany

    OdpowiedzUsuń
  4. W ogóle się nie chwalę ;), ale to jest dzieło mojej Synowej !!! Jaka zdolna !!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję Pani Synowej:) A Synowej Teściowej:) A torcik jest boski:)

      Usuń
  5. Ale piękny tort ...

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna dekoracja ! Cudny tort !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! I naprawdę elegancko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj naprawdę jest piękny:))
    Te róże<3
    a z czego robiłaś dekoracje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracja jest z kremu maślanego. Przepis znajduje się w poście:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Sliczny tort,pieknie sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba odważę się wreszcie zrobić coś podobnego;). Wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna klasyka. Lubię tę formę ale w różnych odcieniach jednego koloru

    OdpowiedzUsuń
  12. witam, czy jeśli dodam zamiast białek całe jajka krem będzie równie dobry? teściowa robi od lat podobny na całych jajkach i nie wiem dlaczego teraz wszystkie przepisy są tylko z białkami. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam takiego kremu do dekoracji z całymi jajkami więc nie wiem. Ale na pewno będzie to zupełnie inny krem. Pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Ale piękny, aż szkoda by było jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękny, aż szkoda by mi go było zjeść :)

    OdpowiedzUsuń