18.08.2012

Bardzo czekoladowe muffinki z borówkami





Z podanego poniżej przepisu wychodzi około 10 sztuk babeczek.
  • 140 gram mąki
  • 50 gram kakao
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 150 gram borówek świeżych lub mrożonych
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzch każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę borówek. Pieczemy  w temperaturze 180 st. ok 20-25 minut.
Smacznego!

1 komentarz: