07.08.2012

Obiad sezonowy- placuszki z cukini



Uwielbiam lato za dobrodziejstwo jaki jest cukinia :) Różnorodność jej zastosowania daje duże pole do popisu fantazjom kulinarnym. Dzisiaj proponuję placuszki z cukinii, smaczne i delikatne, mogą być dobrym obiadem :)
  • 300 gram mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z tych składników zarabiamy ciasto.
  • 1/2 kg cukinii
  • 1 cebula (dla koloru można dać czerwoną)
  •  1 por
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • sól
  • pieprz
Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule i pora kroimy drobno. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy wszystko z ciastem i dobrze wyrabiamy. Placuszki smażymy na patelni tak jak placki ziemniaczane.

Smacznego!

1 komentarz: