Uwielbiam lato za dobrodziejstwo jaki jest cukinia :) Różnorodność jej zastosowania daje duże pole do popisu fantazjom kulinarnym. Dzisiaj proponuję placuszki z cukinii, smaczne i delikatne, mogą być dobrym obiadem :)
- 300 gram mąki
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z tych składników zarabiamy ciasto.
- 1/2 kg cukinii
- 1 cebula (dla koloru można dać czerwoną)
- 1 por
- 1 łyżka posiekanego kopru
- sól
- pieprz
Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule i pora kroimy drobno. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy wszystko z ciastem i dobrze wyrabiamy. Placuszki smażymy na patelni tak jak placki ziemniaczane.
uwielbiam za ich delikatność
OdpowiedzUsuń