06.08.2012

Szarlotka z bitą śmietaną


Choć moją faworytką dalej pozostanie szarlotka z bitą śmietaną i bezą, to tym razem proponuję szarlotkę o wiele łatwiejszą w przygotowaniu i zdecydowanie mniej czasochłonną. Pyszna masa jabłkowa na lekkim, puszystym biszkopcie z warstwą bitej śmietany, posypana czekoladą:) Polecam!!!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki o wymiarach ok 27 x 37 wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do ciasta mieszając na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 160 st ok 30- 35 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt wychodzi dość wysoki. Jeżeli wolimy niższy spód proponuję zmniejszyć proporcje i skrócić czas pieczenia.

Masa jabłkowa:
  • 1,2 kg obranych jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ok 4 łyżki cukru (możemy dać mniej lub więcej, zależy od tego czy mamy bardzo słodkie jabłka czy też nie)
Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, lekko wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, jeśli nie jest pełna dolewamy sok jabłkowy z kartonu. Budyń mieszamy dokładnie z sokiem. Starte jabłka smażymy z cukrem ok 10 min. Pod koniec smażenia wlewamy sok z budyniem, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 3 min aż masa jabłkowa zgęstnieje. Przestudzoną masę wykładamy na biszkopt i schładzamy. 

Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fix do śmietany
Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i fix do śmietany. Bitą śmietanę wykładamy na schłodzone ciasto.

Ponadto:
  • Kilka kostek mlecznej czekolady
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego:)



4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, znakomita, przepis porywam !

    OdpowiedzUsuń
  2. kusząca! i wygląda tak lekko

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczna szarlotka, interesuje mnie ten dodatek budyniu do masy jabłkowej, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne ciacho, pasowałoby do herbatki

    OdpowiedzUsuń