08.08.2012

Muffinki mocno cytrynowe


Pachnące latem, orzeźwiające muffinki o wyraźnym smaku cytryny :)

Składniki na 12 sztuk:
  • 300 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z cytryny
  • 60 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 125 gram stopionego masła
  • 2 jajka
  • otarta skórka z dwóch cytryn
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryn. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: sok z cytryny, maślankę, stopione masło i roztrzepane jajka. Łączymy mokre składniki ze suchymi i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175 st, przez ok 20 min. 

Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Wykorzystam Twój przepis na pewno, bo rzeczywiście są mega cytrynowe :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i bardzo apetycznie wygladają !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre, chodź jedną się człowiek nie naje :D

    OdpowiedzUsuń