12.07.2012

Warzywa z sosem słodko-kwaśnym i wieprzowiną


Bardzo fajny sposób na oryginalny obiad i ciekawa alternatywa dla ziemniaków z kotletem ;)
  • 60 dag mięsa wieprzowego (może być karkówka, szynka lub każde inne mięso z którego lubimy gulasz)
  • 2 cebule
  • 1 słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego
  • 1 kostka wieprzowa 
  • 1 1/2 łyżki margaryny
  • 700 gram mrożonych warzyw na patelnię
  • 2 torebki ryżu
  • oregano i bazylia (opcjonalnie)
Sos:
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i podsmażamy na margarynie. Cebulę kroimy w półpierścienie i dusimy razem z mięsem ok 1 godziny 20 minut, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody. Gdy mięso zmięknienie dodajemy sos słodko kwaśny ze słoika, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

W między czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Podobnie robimy z warzywami na patelnię, które dodatkowo możemy doprawić oregano i bazylią.

Sposób podania:
Na talerzu układamy gałki ryżu, warzywa na patelnię i polewamy obficie sosem z mięsem.



Smacznego !

1 komentarz:

  1. w sosie słodko-kwaśnym zawsze jadłam mięso drobiowe ale musze w końcu spróbować z jakimś innym bo prezentuje się doskonale

    OdpowiedzUsuń