Bardzo fajny sposób na oryginalny obiad i ciekawa alternatywa dla ziemniaków z kotletem ;)
- 60 dag mięsa wieprzowego (może być karkówka, szynka lub każde inne mięso z którego lubimy gulasz)
- 2 cebule
- 1 słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego
- 1 kostka wieprzowa
- 1 1/2 łyżki margaryny
- 700 gram mrożonych warzyw na patelnię
- 2 torebki ryżu
- oregano i bazylia (opcjonalnie)
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i podsmażamy na margarynie. Cebulę kroimy w półpierścienie i dusimy razem z mięsem ok 1 godziny 20 minut, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody. Gdy mięso zmięknienie dodajemy sos słodko kwaśny ze słoika, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
W między czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Podobnie robimy z warzywami na patelnię, które dodatkowo możemy doprawić oregano i bazylią.
Sposób podania:
Na talerzu układamy gałki ryżu, warzywa na patelnię i polewamy obficie sosem z mięsem.
Smacznego !
w sosie słodko-kwaśnym zawsze jadłam mięso drobiowe ale musze w końcu spróbować z jakimś innym bo prezentuje się doskonale
OdpowiedzUsuń