- 180 gram mąki
- 120 gram cukru
- 30 gram cukru z wanilią
- 2 jajka
- 100 gram miękkiego masła
- 30 gram kakao
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- gotowy krem czekoladowy
Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy jaja nadal ucierając, oraz stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub łyżką nakładamy na blaszkę krążki o średnicy ok 4cm, (moje były dużo większe, ale uważam że mniejsze będą o wiele lepsze), zostawiając odstępy między ciastkami.
Pieczemy w temperaturze ok 180 st przez ok 7- 10 min, do tzw. suchego patyczka. Ciasteczka studzimy i przekładamy kremem czekoladowym.
Smacznego:)
Do tego szklanka zimnego mleka i lektura dobrej książki;)
OdpowiedzUsuńJakie cudne! Do kawki popołudniowej poproszę:)
OdpowiedzUsuń