19.07.2012

Tarta z soczewicą i papryką



Ciasto:
  • 230 gram mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 100 gram margaryny
  • 5 łyżek wody
Mąkę siekamy z margaryną. Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 24 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min. 

Farsz:
  • 180 gram czerwonej soczewicy
  • 400 ml bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka margaryny
Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min aż ziarna będą miękkie. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę.Warzywa smażymy na margarynie aż zmiękną. Dodajemy soczewicę, drożdże, przecier pomidorowy i natkę. Doprawiamy pieprzem do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 190 st ok 35 min.

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. bardzo lubię soczewicę :) a tarta apetycznie wygląda, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzystałam z tego przepisu z innego bloga, faktycznie, tarta całkiem nieźle smakuje :)

    OdpowiedzUsuń