Ciasto:
- 230 gram mąki (użyłam pełnoziarnistej)
- 100 gram margaryny
- 5 łyżek wody
Mąkę siekamy z margaryną. Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 24 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Farsz:
- 180 gram czerwonej soczewicy
- 400 ml bulionu
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka margaryny
Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min aż ziarna będą miękkie. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę.Warzywa smażymy na margarynie aż zmiękną. Dodajemy soczewicę, drożdże, przecier pomidorowy i natkę. Doprawiamy pieprzem do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 190 st ok 35 min.
Smacznego:)
bardzo lubię soczewicę :) a tarta apetycznie wygląda, mmm... :)
OdpowiedzUsuńKorzystałam z tego przepisu z innego bloga, faktycznie, tarta całkiem nieźle smakuje :)
OdpowiedzUsuń