- 50 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 500 gram mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka nasion anyżu
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy
do tego mąkę, olej, nasiona anyżu i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do
wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy bułeczki, przykrywamy je ściereczką i czekamy kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do
temperatury 200stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.
Smacznego!
Przepiękne, wyglądają bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym skonsumowała taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuń