18.07.2012

Bułeczki anyżowe

  • 50 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 500 gram mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka nasion anyżu
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru  w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, olej, nasiona anyżu i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy bułeczki, przykrywamy je ściereczką i czekamy kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepiękne, wyglądają bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym skonsumowała taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń