- 1 kurczak
- pół cytryny
- 2 kopiate łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki vegety
- 1/2 łyżki pieprzu
Kurczaka myjemy i smarujemy go od środka i pod skórą dwiema łyżkami
masła. Ścieramy do tego skórkę z pół cytryny i wyciskamy z niej sok do
kurczaka. Posypujemy vegetą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w naczyniu
żaroodpornym ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180st. Podajemy na ciepło z
pieczonymi ziemniakami lub bułeczkami. Mogą to być na przykład bułeczki anyżowe. Przepysznie smakuje również na zimno jako dodatek do kanapek :)
Jeżeli lubimy mięso z sosem, to możemy zagęscić wywar jaki zostanie z pieczenie kurczaka mąką i zmiksować. Powstanie wtedy przepyszny cytrynowy sos:)
Jeżeli lubimy mięso z sosem, to możemy zagęscić wywar jaki zostanie z pieczenie kurczaka mąką i zmiksować. Powstanie wtedy przepyszny cytrynowy sos:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz