19.07.2012

Kurczak w cytrynie

  • 1 kurczak
  • pół cytryny
  • 2 kopiate łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki vegety
  • 1/2 łyżki pieprzu
Kurczaka myjemy i smarujemy go od środka i pod skórą dwiema łyżkami masła. Ścieramy do tego skórkę z pół cytryny i wyciskamy z niej sok do kurczaka. Posypujemy vegetą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180st. Podajemy na ciepło z pieczonymi ziemniakami lub bułeczkami. Mogą to być na przykład bułeczki anyżowe. Przepysznie smakuje również na zimno jako dodatek do kanapek :)

Jeżeli lubimy mięso z sosem, to możemy zagęscić wywar jaki zostanie z pieczenie kurczaka mąką i zmiksować. Powstanie wtedy przepyszny cytrynowy sos:)
 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz