Bardzo aromatyczna smaczna i przede wszystkim zdrowa! O wyraźnie wyczuwalnym smaku charakterystycznego sera pecorino (jak dla mnie bardzo przypominającego parmezan) oraz majeranku i świeżej natki. Polecam!
Składniki:
- 1 duża ryba ok 1,6 kg
- 10 dużych ziemniaków
- 200 gram sera pecorino
- 4 łyżki suszonego majeranku
- 4 łyżki posiekanej świeżej natki
Rybę oczyszczamy, nacieramy oliwą i solimy. Starty ser pecorino mieszamy z majerankiem i natką. Odkładamy 1/3 mieszanki, do posypania ziemniaków. Pozostałą częścią nacieramy obficie rybę z zewnątrz i wewnątrz. Ziemniaki kroimy w plasterki. Rybę układamy na brytfannie, pod spód dajemy kilka plasterków ziemniaków, aby ryba nie przywarła do dna (po upieczeniu ziemniaki spod spodu wyrzucamy), resztę ziemniaków układamy wokół ryby i posypujemy mieszanką sera z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 st, ok 40 min.
Smacznego :)
ale sztuka!
OdpowiedzUsuń