14.07.2012

Ryba z serem pecorino, majerankiem i ziemniakami


Bardzo aromatyczna smaczna i przede wszystkim  zdrowa! O wyraźnie wyczuwalnym smaku charakterystycznego sera pecorino (jak dla mnie bardzo przypominającego parmezan) oraz majeranku i świeżej natki. Polecam!

Składniki:
  • 1 duża ryba ok 1,6 kg
  • 10 dużych ziemniaków
  • 200 gram sera pecorino
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 4 łyżki posiekanej świeżej natki
Rybę oczyszczamy, nacieramy oliwą i solimy. Starty ser pecorino mieszamy z majerankiem i natką. Odkładamy 1/3 mieszanki, do posypania ziemniaków. Pozostałą częścią nacieramy obficie rybę z zewnątrz i wewnątrz. Ziemniaki kroimy w plasterki. Rybę układamy na brytfannie, pod spód dajemy kilka plasterków ziemniaków, aby ryba nie przywarła do dna (po upieczeniu ziemniaki spod spodu wyrzucamy), resztę ziemniaków układamy wokół ryby i posypujemy mieszanką sera z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 st, ok 40 min.

Smacznego :)






1 komentarz: