Składniki:
- 270 gram gotowego ciasta francuskiego
- 4 duże papryki -najlepiej różnokolorowe
- 1 mała cukinia
- 200 ml śmietanki kremówki 18%
- 2 jajka
- 100 gram startego sera żółtego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
- olej do smażenia
Gotowym, rozwałkowanym ciastem francuskim wykładamy formę do tarty o średnicy ok 30 cm. Spód nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 min. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy paprykę na małym ogniu, ok 10 min, aż będzie miękka.
Śmietanę ubijamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dodajemy usmażone papryki, starty ser i mieszamy.
Cukinie kroimy w plastry i smażymy na 2 łyżkach oleju aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
Masę jajeczno - paprykową wylewamy na ciasto, układamy plasterki cukini i posypujemy pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 st, przez ok 30- 40 min, aż ciasto będzie upieczone a masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz