04.07.2012

Quiche z cukinią i papryką

Smaczna i lekka tarta warzywna. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu jest fajnym pomysłem na obiad w upalny dzień:)


Składniki:
  • 270 gram gotowego ciasta francuskiego
  • 4 duże papryki -najlepiej różnokolorowe
  • 1 mała cukinia
  • 200 ml śmietanki kremówki 18%
  • 2 jajka
  • 100 gram startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia
Gotowym, rozwałkowanym ciastem francuskim wykładamy formę do tarty o średnicy ok 30 cm. Spód nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 min. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy paprykę na małym ogniu, ok 10 min, aż będzie miękka. 
Śmietanę ubijamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dodajemy usmażone papryki, starty ser i mieszamy. 
Cukinie kroimy w plastry i smażymy na 2 łyżkach oleju aż będzie miękka i lekko się zarumieni. 
Masę jajeczno - paprykową wylewamy na ciasto, układamy plasterki cukini i posypujemy pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 st, przez ok 30- 40 min, aż ciasto będzie upieczone a masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz