- 2 kg cukinii
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 1 papryka żółta
- 800 gram kiełbasy zwyczajnej
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1/2 przecieru pomidorowego
- 3 cebule
- papryka chilli w proszku
- sól
- pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Cukinie myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Kroimy ją w
średniej wielkości kostkę (ja przeważnie kroję w kwadraty 1,5cm x
1,5cm), wrzucamy do garnka,delikatnie podlewamy wodą. Gotujemy, aż
cukinia będzie półmiękka, w miarę potrzeby podlewając wodą. Liście
laurowe i ziele angielskie dodajemy do gotującej się cukinii. Pomidory
obieramy ze skóry, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do półmiękkiej
cukinii razem z połową przecieru pomidorowego, dalej wszystko gotując.
Paprykę myjemy, wyciągamy z niej pestki, kroimy w wąskie paski i
dodajemy tuż po pomidorach. Wsypujemy przyprawy. W
międzyczasie kiełbasę i cebulę także kroimy w kostkę i podsmażamy na
patelni. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, tak żeby cukinia się nie rozgotowała, a papryka nie była zbyt twarda.
Leczo jest już gotowe do podania. Jeśli chcemy można je z wierzchu posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem żółtym.
Smacznego !
Pycha, uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuń