05.07.2012

Letnie leczo



  • 2 kg cukinii
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 1 papryka żółta
  • 800 gram kiełbasy zwyczajnej
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1/2 przecieru pomidorowego
  • 3 cebule
  • papryka chilli  w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Cukinie myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Kroimy ją w średniej wielkości kostkę (ja przeważnie kroję w kwadraty 1,5cm x 1,5cm), wrzucamy do garnka,delikatnie podlewamy wodą. Gotujemy, aż cukinia będzie półmiękka, w miarę potrzeby podlewając wodą. Liście laurowe i ziele angielskie dodajemy do gotującej się cukinii. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do półmiękkiej cukinii razem z połową przecieru pomidorowego, dalej wszystko gotując. Paprykę myjemy, wyciągamy z niej pestki, kroimy w wąskie paski i dodajemy tuż po pomidorach. Wsypujemy przyprawy. W międzyczasie kiełbasę i cebulę także kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, tak żeby cukinia się nie rozgotowała, a papryka nie była zbyt twarda.
Leczo jest już gotowe do podania. Jeśli chcemy można je z wierzchu posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem żółtym.




Smacznego !


1 komentarz: