04.07.2012

Hiszpańska sałatka ziemniaczana


  • 2,5 kg ziemniaków (najlepsze będą sałatkowe)
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 ząbków czosnku (lub więcej w zależności od smaku)
  • świeża natka pietruszki
Ziemniaki obieramy i gotujemy, jednak nie dłużej niż 20 minut, żeby się nie rozgotowały. Muszą one mieć odpowiednią twardość, aby nie rozsypały się podczas mieszania. Ugotowane ziemniaki studzimy. Gdy będą już całkowicie zimnie, kroimy je w dużą kostkę, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki i serwujemy ją na zimno.
Jest to oryginalny przepis na sałatkę hiszpańską przywieziony prosto z Madrytu. Ziemniaki po hiszpańsku są genialnym dodatkiem do grillowanej kiełbasy, a w Hiszpanii serwowane do niemalże wszystkiego chociażby do kanapek z kalmarami.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. ziemniaki najlepiej gotowac juz pokrojone, mozna je tez podsmazyc poznej na oliwie... kwestia gustu ;-)

    OdpowiedzUsuń