Pyszne! Delikatne, waniliowe ciasto z dużą ilością owoców:) Jedno z moich ulubionych ciast:) Po pierwsze, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, po drugie, nigdy się nie nudzi bo za każdym razem możemy użyć innych owoców (truskawek, jabłek, borówek, śliwek, gruszek, malin, porzeczek itp), a po trzecie, zawsze się udaje i za każdym razem smakuje wspaniale! Polecam:)
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 200 gram masła
- 4 jajka
- szklanka letniego mleka
- cukier waniliowy
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce (u mnie maliny i borówki amerykańskie)
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami na kruszonkę i odkładamy 1 szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Na wierzchu układamy dowolne owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 st ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego:)
Smacznego:)
pycha! uwielbiam takie proste ciasta z dużą ilością owoców :) chyba w sobotę zrobię i to z Twojego przepisu, bo wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
O.
p.s. jak zrobię, dam znać :)
piękne, kruszonka i owoce sezonowe, idealne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, domowe ciasta sa najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, u mnie za domem wielki krzak porzeczki czerwonej z checią wrzucę ją do tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, takie proste są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie piekłam ciast, bo poprostu się bałam, ze mi nie wyjdzie. Spróbowałam upiec Twoje ciasto i wyszło idealnie za pierwszym razem zrobiłam ze śliwkami a za drugim z malinami i truskawkami. Mąż i syn są zachwyceni. Pozdrawiam i Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńa ile tego cukru waniliowego?
OdpowiedzUsuńJa daje 1 opakowanie (16 g) ale można dodać jeszcze łyżeczkę ekstraktu lub pasty z wanilii.
OdpowiedzUsuńMam pytanie: Czy w tych składnikach, które wymieniłaś uwzględniłaś też składniki na kruszonkę, czy są to składniki na samo ciasto?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie. Z podanej ilości mąki, cukru i masła robimy kruszonkę i odkładamy 1 szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i robimy ciasto.
UsuńWŁASNIE JEMY Z MĘŻEM PLACEK WG TWOJEGO PRRZEPISU... WYSZEDŁ PYSZNY !!! FAJNY POMYSŁ Z MASŁEM BO DO TEJ PORY ZAWZE PIEKŁAM CIASTA NA MARGARYNIE ALE OD DZISIAJ TO SIĘ ZMIENI... DZIĘKI ZA PRZEPIS... POZDRAWIAM ...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje:) Pozdrawiam:)
Usuńjakich szklanek pani uzywa? ja mam rozne, wlasciwie to kazda inna mozna powiedziec.Moze poda pani ile gram maki i cukru na te 200gr masla jezeli to nie problem. z gory dziekuje I przepraszam za klopot:)
OdpowiedzUsuńDo odmierzania składników używam szklanki o pojemności ok 250 ml. Pozdrawiam:)
UsuńDokładnie tego szukałam :) Bardzo dziękuje za ten pyszny przepis. Smak babcinych wspomnień dzisiaj przy wieczornej kawie u nas zagości :)
OdpowiedzUsuńWyszlo mi :D ufffffff
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis :-)
Zakalec wyszedł i nie wiem dlaczego :-(
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ciasto się nie udało, może za dużo owoców, które puściły sok? I ważne żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Usuńciasto mega! :)
OdpowiedzUsuńchyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę
Dziekuje:)Bardzo fajny przepis:)Ciasto przepyszne:) Pozdrawiam z Qataru
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto jakie jadłam zawsze miałam zakalec a to jest po ptostu idealne wczoraj robiłam mięso na patyku z ggrillaz twojego przepisu wszyscy zachwyceni pozdraeiam
OdpowiedzUsuńCiasto bajka...:) wczoraj zrobiłam zmieniając troszkę Pani przepis, ale wyszło pyszne, idealne :)) Pozdrawiam serdecznie :)) Małgorzata
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Proste i bardzo smaczne. Nie miałam innej formy niż okrągłą, więc musiałam piec 90 min, ale i tak wyszło. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo nie lubię zbyt słodkich ciast.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję inne przepisy.
Super. Dziękuję za przepis. Własnie robi się w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, zrobiłam go z mrożonymi malinami i borówkami, tylko zwiększyłam temp.piekarnika do 180st.i piekłam do suchego patyczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.