24.07.2012

Proste ciasto z owocami i kruszonką


Pyszne! Delikatne, waniliowe ciasto z dużą ilością owoców:) Jedno z moich ulubionych ciast:) Po pierwsze, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, po drugie, nigdy się nie nudzi bo za każdym razem możemy użyć innych owoców (truskawek, jabłek, borówek, śliwek, gruszek, malin, porzeczek itp), a po trzecie, zawsze się udaje i za każdym razem smakuje wspaniale! Polecam:)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 4 jajka
  • szklanka letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (u mnie maliny i borówki amerykańskie)
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami na kruszonkę i odkładamy 1 szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Na wierzchu układamy dowolne owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 st ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)




26 komentarzy:

  1. pycha! uwielbiam takie proste ciasta z dużą ilością owoców :) chyba w sobotę zrobię i to z Twojego przepisu, bo wygląda genialnie!
    pozdrawiam!
    O.
    p.s. jak zrobię, dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, kruszonka i owoce sezonowe, idealne ciasto na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste, domowe ciasta sa najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho, u mnie za domem wielki krzak porzeczki czerwonej z checią wrzucę ją do tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda znakomicie, takie proste są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory nie piekłam ciast, bo poprostu się bałam, ze mi nie wyjdzie. Spróbowałam upiec Twoje ciasto i wyszło idealnie za pierwszym razem zrobiłam ze śliwkami a za drugim z malinami i truskawkami. Mąż i syn są zachwyceni. Pozdrawiam i Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. a ile tego cukru waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja daje 1 opakowanie (16 g) ale można dodać jeszcze łyżeczkę ekstraktu lub pasty z wanilii.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie: Czy w tych składnikach, które wymieniłaś uwzględniłaś też składniki na kruszonkę, czy są to składniki na samo ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie. Z podanej ilości mąki, cukru i masła robimy kruszonkę i odkładamy 1 szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i robimy ciasto.

      Usuń
  10. WŁASNIE JEMY Z MĘŻEM PLACEK WG TWOJEGO PRRZEPISU... WYSZEDŁ PYSZNY !!! FAJNY POMYSŁ Z MASŁEM BO DO TEJ PORY ZAWZE PIEKŁAM CIASTA NA MARGARYNIE ALE OD DZISIAJ TO SIĘ ZMIENI... DZIĘKI ZA PRZEPIS... POZDRAWIAM ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. jakich szklanek pani uzywa? ja mam rozne, wlasciwie to kazda inna mozna powiedziec.Moze poda pani ile gram maki i cukru na te 200gr masla jezeli to nie problem. z gory dziekuje I przepraszam za klopot:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności ok 250 ml. Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Dokładnie tego szukałam :) Bardzo dziękuje za ten pyszny przepis. Smak babcinych wspomnień dzisiaj przy wieczornej kawie u nas zagości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszlo mi :D ufffffff
    Dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zakalec wyszedł i nie wiem dlaczego :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego ciasto się nie udało, może za dużo owoców, które puściły sok? I ważne żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

      Usuń
  15. ciasto mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. chyba wypróbuję.
    Uwielbiam kruszonkę

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziekuje:)Bardzo fajny przepis:)Ciasto przepyszne:) Pozdrawiam z Qataru

    OdpowiedzUsuń
  18. Najlepsze ciasto jakie jadłam zawsze miałam zakalec a to jest po ptostu idealne wczoraj robiłam mięso na patyku z ggrillaz twojego przepisu wszyscy zachwyceni pozdraeiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto bajka...:) wczoraj zrobiłam zmieniając troszkę Pani przepis, ale wyszło pyszne, idealne :)) Pozdrawiam serdecznie :)) Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis! Proste i bardzo smaczne. Nie miałam innej formy niż okrągłą, więc musiałam piec 90 min, ale i tak wyszło. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo nie lubię zbyt słodkich ciast.
    Z pewnością wypróbuję inne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Super. Dziękuję za przepis. Własnie robi się w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń