- 50 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 500 gram mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek z dyni
- 2 łyżki suszonych owoców żurawiny
- 1 łyżka otrębów owsianych
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 250 ml ciepłej wody. Po
rozmieszaniu dodajemy
do tego mąkę, olej, pestki słonecznika i dyni, żurawinę, otręby owsiane i wyrabiamy przez ok. 10 minut.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do
wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy bułeczki, przykrywamy je
ściereczką i czekamy kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy
piekarnik do
temperatury 200stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.
Smacznego !
Smacznego !
Cudne bułeczki, puszyste, piękne ;)
OdpowiedzUsuń