Ciasto:
- 250 g margaryny
- 170 g cukru pudru
- 5 jaj
- 1 pomarańcza
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok z niej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Z białek ubijam pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 żółtko
Ucieramy wszystko do białości i rozprowadzić po ciepłym placku.
Całość posypujemy np. skórką z pomarańczy. Po lekkim przestygnięciu wycinać małą
szklanką rożki.
Smacznego!
wyglądają na bardzo delikatne. muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka, wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń