23.07.2012

Rożki pomarańczowe



Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 170 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 pomarańcza
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok z niej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijam pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Lukier: 
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 żółtko
Ucieramy wszystko do białości i rozprowadzić po ciepłym placku.
Całość posypujemy np. skórką z pomarańczy. Po lekkim przestygnięciu wycinać małą szklanką rożki.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. wyglądają na bardzo delikatne. muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasteczka, wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń