06.07.2012

Mascarpone z borówkami



  • 200 gram borówek
  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • 1 paczka biszkoptów lady fingers
Borówki posypujemy drobnym cukrem. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i fix do śmietany. Do masy dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie, najlepiej łyżką,  żeby masa się nie zważyła (możemy użyć do tego miksera, kilka sekund, na najniższych obrotach). Gotową masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2/3 jagód i mieszamy. Układamy w takiej kolejności: biszkopty- masa z mascarpone i borówek- biszkopty- masa z mascarpone. Wierzch dekorujemy pozostałymi borówkami. Przed podaniem schładzamy w lodówce ok 3- 4 godziny. 

Smacznego:)




3 komentarze: