Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min, aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy.
Krem cytrynowy:
- 75 gram mąki kukurydzianej
- 230 gram cukru
- sok z 3 cytryn
- 1 szklanka wody
- 60 gram masła
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy, mieszając aż krem się zagotuje. Gotujemy minutę, następnie zdejmujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kremem napełniamy foremki i schładzamy. Dekorujemy owocami.
jakie idealne :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńcos dla mnie :D
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają :) porywam jedną
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki :)
OdpowiedzUsuńno... takie urocze i lekkie.
OdpowiedzUsuńśliczne:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują i na pewno są przepyszne, jak to cytrynowe słodkości!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Muszą być naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuń