07.07.2012

Tartaletki cytrynowe


Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)
Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min,  aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy. 

Krem cytrynowy:
  • 75 gram mąki kukurydzianej
  • 230 gram cukru
  • sok z 3 cytryn
  • 1 szklanka wody
  • 60 gram masła
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy, mieszając aż krem się zagotuje. Gotujemy minutę, następnie zdejmujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kremem napełniamy foremki i schładzamy. Dekorujemy owocami.

Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. jakie idealne :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają :) porywam jedną

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentują i na pewno są przepyszne, jak to cytrynowe słodkości!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie! Muszą być naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń