10.07.2012

Karkówka z grilla



  • 1,8 kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli zmiękczającej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki  w proszku
  • 1  łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy z miodem
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek, musztardę i sos sojowy. Tak zamarynowane mięso najlepiej trzymać w lodówce 24h, żeby smaki bardzo dobrze się przegryzły.

Na następny dzień karkówkę smażymy na grillu. Nie obracamy jej co chwilę. Najpierw smażymy jedną stronę, a gdy na górze będzie widać wylewający się z mięsa sok, a boki będą już podsmażone, obracamy ja na druga stronę i smażymy, aż karkówka będzie miękka.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam karkówkę z grilla:) naprawdę dobry kawał mięska:D

    OdpowiedzUsuń