10.07.2012

Ravioli z ricottą i szpinakiem


Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • ok 210 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 gram ricotty
  • 120 gram świeżego szpinaku
  • łyżka parmezanu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub przetarte pomidory w katonie)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano
  • 2 łyżki oliwy
Ponadto:
  • starty parmezan do posypania
Farsz:
Szpinak lekko szatkujemy i podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy aż szpinak zmniejszy swoją objętość i wyparuje cała woda. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy ricottę, parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowao dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Zawijamy folią spożywczą. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy (ok 3- 4 mm) podsypując stolnicę mąką. Na jednej z części układamy po łyżeczce farszu w regularnych odstępach. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i dociskamy palcem wokół nadzienia tak aby skleić ciasto. Radełkiem kroimy na kwadraty. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ravioli partiami, aż wypłyną na powierzchnię (ok 4-5 min). Podajemy z sosem pomidorowym, posypane parmezanem.

Sos pomidorowy:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. 


Smacznego:)







4 komentarze: