Ciasto:
- 500 gram mąki
- ok 210 ml bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 500 gram ricotty
- 120 gram świeżego szpinaku
- łyżka parmezanu
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 puszka pomidorów bez skórki (lub przetarte pomidory w katonie)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia, oregano
- 2 łyżki oliwy
- starty parmezan do posypania
Farsz:
Szpinak lekko szatkujemy i podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy aż szpinak zmniejszy swoją objętość i wyparuje cała woda. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy ricottę, parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowao dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Zawijamy folią spożywczą. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy (ok 3- 4 mm) podsypując stolnicę mąką. Na jednej z części układamy po łyżeczce farszu w regularnych odstępach. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i dociskamy palcem wokół nadzienia tak aby skleić ciasto. Radełkiem kroimy na kwadraty. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ravioli partiami, aż wypłyną na powierzchnię (ok 4-5 min). Podajemy z sosem pomidorowym, posypane parmezanem.
Sos pomidorowy:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
ale ładne pierożki ;]
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite pierożki i do tego takie ładne:)
OdpowiedzUsuńto musi być wspaniałe:) teraz będą za mną chodzić takie pierożki:D
OdpowiedzUsuń