09.07.2012

Grillowane warzywa




  • 2 papryki czerwone
  •  0,5 kg pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • 3 cebule
  • 30 dag boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki bazylii (suszonej lub świeżej)
Paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Cukinię myjemy i kroimy w półpierścienie (zostawiamy ją w łupce). Boczek najlepiej pokroić w kostkę lub cieniutkie plasterki. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość wkładamy  w misce do lodówki na około 3 godziny. Po trzech godzinach na rozgrzanym grillu kładziemy aluminiową tackę lub patelnię do grillowania warzyw i wykładamy zamarynowane warzywa. Smażymy na grillu ok 30-40 minut co chwilę mieszając, żeby cebula się nie przypaliła :)
Jest to rewelacyjny dodatek np. do grillowanej "kiełbasy z glazurką"..


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz