01.07.2012

Granita kawowa - idealna na upał

Granita to włoski deser, tradycyjnie wytwarzany z soku owocowego, przypominający sorbet. Jest idealna na upalne dni .Popularna jest również granita kawowa,  prosta do przyrządzenia i bardzo orzeźwiająca :)

  • 500 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej do smaku)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
Cukier rozpuszczamy w gorącej kawie, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy likier.  Kawę przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrapujemy ją łyżka i mieszamy z resztą kawy. Czynność powtarzamy aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Masę przekładamy do pucharków.
Kremówkę ubijamy na sztywno (możemy dodać odrobinę cukru do smaku), dekorujemy kawę i posypujemy kakao. Natychmiast podajemy. 





1 komentarz: