Pyszne, bardzo aromatyczne bułeczki. Puszyste, mięciutkie i pachnące pomidorami!
Składniki na ok 8 sztuk:
- 250 gram mąki + mąka do podsypania
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 gram)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 100 gram masła
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 50 gram suszonych pomidorów w oliwie
- 1 białko do posmarowania bułeczek
- odrobina ziół prowansalskich do posypania (opcjonalnie)
Suszone pomidory odsączamy z oliwy i drobno siekamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, drożdże i mieszamy. Dodajemy roztopione masło (nie gorące), lekko podgrzane mleko, jajka i zagniatamy. Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy ok 5 min aż będzie gładkie. Dodajemy suszone pomidory i dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto może się kleić, ponieważ pomidory pokryte są oliwą, dlatego należy często podsypywać stolnicę mąką). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1- 1 i 1/2, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na ok 8 części i formujemy bułeczki. Układamy na posmarowanej masłem blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 190 st, aż bułeczki się zarumienią.
Smacznego:)
Slicznie zaplecione i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Kiedyś robiłam chleb z suszonymi pomidorami i baaaaardzo mi smakował, więc bułeczki z Twojego przepisu zrobię wkrótce :-)
OdpowiedzUsuń