13.07.2012

Ciasteczka z kremem czekoladowym


  • 180 gram mąki
  • 120 gram cukru
  • 30 gram cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 100 gram miękkiego masła
  • 30 gram kakao
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • gotowy krem czekoladowy 
Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy jaja nadal ucierając, oraz stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub łyżką nakładamy na blaszkę krążki o średnicy ok 4cm, (moje były dużo większe, ale uważam że mniejsze będą o wiele lepsze), zostawiając odstępy między ciastkami. 
Pieczemy w temperaturze ok 180 st przez ok 7- 10 min, do tzw. suchego patyczka. Ciasteczka studzimy i przekładamy kremem czekoladowym.

Smacznego:)





2 komentarze:

  1. Do tego szklanka zimnego mleka i lektura dobrej książki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne! Do kawki popołudniowej poproszę:)

    OdpowiedzUsuń