28.07.2012

Bułeczki pełnoziarniste z szałwią i czosnkiem


Składniki:
  • 250 gram mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7gram)
  • 3 łyżki drobno posiekanej szałwii
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
Czosnek przepuszczamy przez praskę, odkładamy 1/3 do posmarowania bułeczek. W misce mieszamy mąkę z drożdżami, szałwią, solą, cukrem i czosnkiem. Dodajemy wodę i zarabiamy. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy ok 10 min aż  będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zagniatamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Pieczemy w temperaturze 190 st przez 20-25 min. 

Smacznego:)



2 komentarze: